Leuke plaatsjes

Beaune

Beaune is de stad van de Bourgondische wijnen. Het ligt op ongeveer 45 km en rondom Beaune kunt u in de vele caves wijn proeven. De bekende ‘Route du Pommard’ met de vele wijnvelden mag u niet missen.

Ook het wereldberoemde “Hospices de Beaune” uit 1441 mag u niet missen. Dit is een van Frankrijks bekendste bouwwerken, dat gesticht is door Nicolas Rolin ter verzorging van de armen en zieken. Het is open gesteld voor het publiek en het beschikt tevens over een kunstcollectie.

Beaune

Autun1

Autun

De fraaie stad Autun met zijn vele Romeinse overblijfselen ligt 20 km bij ons vandaan. In deze prachtige oude stad het vroegere Augustodunum met zijn rijke geschiedenis kunt u winkelen, gezellig een terrasje pakken, de imposante kathedraal of het Romeinse amfitheater bezichtigen.

In Autun kunt u ook terecht voor een Franse maaltijd in één van de vele restaurants.

Vezelay

Vanwege de vele pelgrims die Vezelay en in het bijzonder de basiliek van Sainte-Madeleine bezochten was het gedurende eeuwen een zeer welvarende stad. De basiliek die boven op een heuvel ligt is een pronkstuk van Romaanse kunst. Op de weg naar de boven loopt u tussen huizen van enkele eeuwen oud. Het dorp staat op de werelderfgoed lijst. Er zijn diverse musea die de moeite van het bezichtigen waard zijn

Vezelay

Abdij-de-Fontenay

Abdij van Fontenay

De abdij van Fontenay is een cisterniezer abdij uit de 11e eeuw, in de gemeente Montbard. De abdij wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de 12e-eeuwse cisterciënzer bouwkunst, waar volledige afzondering mogelijk was door de architectuur en de ligging in een afgelegen en groene vallei. Deze abdij is vernoemd naar de fonteinen die haar tuinen versieren. In 1981 werd de abdij toegevoegd aan de lijst met werelderfgoed van UNESCO.

Abdij van Cluny

Cluny is nu maar een klein plaatsje met circa 5000 inwoners. Toch was hier ooit een centrum van geestelijke macht gevestigd, bijna zo belangrijk als Rome.  Hier stond eens de grootste christelijk Romaanse kerk. Gedurende 3 eeuwen was dit centrum een geestelijke inspiratie en raadgevende bron voor vele gelovigen, waaronder zeer belangrijke koningen. Nu is het stadje met zijn historische, maar dikwijls ernstig beschadigde gebouwen, nog steeds een bezoek waard. In het oude centrum van Cluny staan enkele huizen in romaanse stijl. Het benedictijnenklooster, de abdij van Cluny, werd gesticht in 909 of 910, en was het middelpunt van een machtige kloosterhervormingsbeweging.

 

abdij-van-Cluny

kasteel-van-Guédelon

Het kasteel van Guédelon

Het kasteel van Guédelon is een naar middeleeuws ontwerp te bouwen kasteel in Treigny, dat inde 21ste eeuw gebouwd wordt met de oorspronkelijke middeleeuwse technieken

Het kasteel van Bazoches

Op ongeveer 10 km van Vezelay ligt het kasteel van Bazoches. Het is een kasteel uit de  12e eeuw ooit aangekocht door maarschalk Vauban in de 17e eeuw met geld van Lodewijk de 14e (de Zonnekoning). Vanuit dit kasteel tekende Vauban talrijke vestingingssteden waarmee hij de koning van advies diende. Het kasteel is gedeeltelijk te bezichtigen waarbij u in de galerij de maquettes kunt bewonderen van de vestigingssteden.

kasteel-van-Bazoches

museum-Bibracte

Museum Bibracte

Museum Bibracte op de Mont Beuvray (800 m.), Frankrijks grootste archeologisch centrum, is zeker een bezoek waard. U kunt hier (gratis) getuige zijn van de opgravingen van de keltische stad “Bibracte”. Deze stad telde 2000 jaar geleden ongeveer 10.000 inwoners. Het museum geeft een indruk van het dagelijkse leven van de Keltische volkeren. Het museum ligt vlak bij ons op ongeveer een half uur rijden.

Temple Bouddhiste de La Boulaye

De Boeddhistische tempel Dashang Kagyu Ling  wordt gezien als het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk en kan worden bezocht. “Dashang Kayyu Ling” betekent “de gelukkige tuin waar de geest gekoppeld wordt aan de Dashang Kagyu leerschool”, welke een van de grote scholen is van het Vajrayana Boeddhisme (het diamanten voertuig). De tempel is gebouwd volgens het model Samye, de eerste tempel die in Tibet gebouwd werd, en bestaat uit drie levels, welke het lichaam, het woord en de geest symboliseren van alle boeddha’s. De tempel, gebouwd onder toezicht van de geëerde Lama Sherab en een franse architect, is in 1987 ingewijd. Deze tempel en de traditionele retraite centra waren de eersten van dit soort die in het Westen gebouwd werden. De gemeenschap van Dashnag Kagyu Ling is officieel erkend door de Franse staat in 1995. Zij is opgericht in 1974 door de Tibetaanse meester Kalou Rinpoché (1904-1989). De gemeenschap wordt nu geleid door Lama Seunam.

Website:  www.paldenshangpa-la-boulaye.com

 

 

 

temple-Bouddhiste-de-la-Boulaye